top of page
Caută
Poza scriitoruluiDr.Vargyas Annamaria

Care este rolul alimentației în prevenția și tratamentul depresiei ?

Actualizată în: 26 nov. 2021


Depresia si alimentatia

Peste 300 de milioane de oameni la nivel global se confruntă cu simptome de depresie. Rolul dietei în depresie este un domeniu de interes din ce în ce mai mare. Impactul intervențiilor nutriționale și stilului de viață pentru promovarea sănătății mintale și a bunăstării sunt adesea subestimate, clinicienii concentrându-se în cea mai mare parte pe terapiile farmaceutice și psihologice. Acest lucru se datorează în parte faptului că nivelul de dovezi care susțin intervențiile dietetice rămâne slab.


O revizuire recentă apărută într-un jurnal medical se adaugă la corpul actual de dovezi și reunește date din 28 de meta-analize care evaluează impactul tiparelor alimentare, al alimentelor și al băuturilor și al diverșilor nutrienți pentru prevenirea și tratamentul depresiei.


Analiza a arătat că o dietă sănătoasă (bogată în fructe și legume, pește, leguminoase, nuci și cereale, cu un aport scăzut de carne roșie și procesată) a fost asociat cu un risc mai scăzut de depresie, iar dieta cu potențial inflamator mai mare a fost asociat cu risc mai mare de depresie. Dietele mediteraneene, vegetariene și în stil occidental nu au fost asociate în mod specific cu un risc mai mare sau mai mic.


Pentru anumite alimente, alimentele ultraprocesate, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea roșie și roșie procesată au fost asociate cu un risc mai mare de depresie. Toate aceste alimente sunt asociate cu niveluri mai ridicate de inflamație. Peștele, fructele, legumele, ceaiul, cafeaua și cofeina au prezis un risc mai scăzut de depresie. Pentru nutrienți, cea mai puternică asociere a fost pentru consumul de zinc cu rezultate mixte pentru acizii grași omega-3, care au avut un beneficiu în studiile prospective de cohortă, dar nu și în studiile controlate randomizate. Magneziul alimentar nu a avut un impact asupra riscului de depresie.


Pentru tratamentul depresiei, analiza a arătat un beneficiu pentru acizii grași omega-3, acetil L-carnitina (cunoscută pentru funcția sa asupra metabolismului lipidic periferic, a fost raportată că participă la sinteza lipidelor din creier și îmbunătățește neurofuncția prin creșterea activității antioxidante și creșterea neurotransmisiei colinergică), zinc alimentar, diete cu calorii scăzute, alimente bogate în cacao și probiotice.


Principalele motive pentru aceste descoperiri includ potențialul de a reduce inflamația prin alegeri dietetice sănătoase, un mecanism cheie implicat în dezvoltarea depresiei. Alimentele cele mai asociate cu o inflamație mai scăzută sunt alimentele sănătoase din plante întregi.

În plus, dietele și alimentele sănătoase promovează sănătatea microbiomului intestinal, unde sunt sintetizați majoritatea hormonilor activi ai creierului și există o comunicare directă între intestin și creier prin nervul vag.


Alimentație sanatoasa pentru prevenirea depresiei

În general, acesta este un studiu util care confirmă cunoștințele noastre până în prezent, dar demonstrează și că avem nevoie de date de mai bună calitate.


Între timp, aceste cunoștințe subliniază importanța dietelor sănătoase, bogate în alimente vegetale, pentru menținerea sănătății mintale și a bunăstării și ar trebui să facă parte din abordarea noastră atât pentru prevenirea, cât și pentru tratamentul depresiei.


De fapt, există câteva date care sugerează că o dietă sănătoasă pe bază de plante poate fi benefică pentru depresie. Un studiu transversal publicat recent din Australia, care include 219 adulți care urmează o dietă vegetariană sau vegană, a constatat că o dietă de înaltă calitate pe bază de plante poate fi protectoare împotriva simptomelor depresive la vegani și vegetarieni.


Dacă vrei să introduci mai multe legume, leguminoase, cereale integrale,fructe, nuci și semințe în dieta ta citește Ghidul de a mânca bine pe bază de plante aici 👈


Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici 👈



Surse





41 afișări0 comentarii

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page