Diabetul zaharat este o boală cronică, care atrage după sine complicații medicale grave, inclusiv insuficiență renală, afecțiuni cardiace, accident vascular cerebral și orbire.
Comparativ cu începutul anilor 2000, cand numărul pacientilor era de aproximativ 151 milioane, in anul 2019 numărul s-a triplat, ajungând la aproximativ 463 milioane de pacienți cu diabet zaharat, previziunile pentru anul 2045 fiind de 700 milioane de pacienți, conform datelor Federației Internaționale de Diabet (IDF).
În România, conform studiului PREDATORR din anul 2014, prevalența diabetului zaharat era de 11,6%, regiunea cu cea mai mare prevalență fiind reprezentată de sudul țării, respectiv Muntenia.
Datele IDF arată o prevalență a diabetului zaharat în anul 2020 in România de 8,8%, cu un număr total de cazuri în rândul populației adulte de 1.278.300,7.
Conform datelor 1 adult din 11 are diabet, incidența este mai mare la categoria de vârstă 45-64 ani si peste 65 ani- 1 adult din 5 diagnosticat cu diabet are vârsta peste 65 ani, prevalența bolii este aceeași la bărbati și femei, dintre adulții diabetici 2 din 3 locuiesc in zone urbane.
Mulți oameni fie nu știu că sunt diabetici ( 1 adult din 2), fie se află într-o stare prediabetică ( 1 adult din 11 are toleranță alterată la glucoză), stare ce va duce la declanșarea bolii în câțiva ani.
Tipurile de diabet zaharat:
Cele mai des întâlnite tipuri de diabet despre care ar trebui să știi sunt diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2 , prediabetul și diabetul gestațional sau de sarcină.
Diabet zaharat de tip 1- numai aproximativ 10% din cazurile de diabet, este numit și diabet juvenil, pentru că de obicei apare în copilărie, se mai numește și diabet insulino-dependent, pacienții care suferă de acest tip având nevoie de injecții zilnice multiple de insulină.
Diabet zaharat tip 2- majoritatea diabeticilor, peste 90% dintre cazurile diagnosticați, se mai numește și diabet cu debut la vârsta adultă, sau diabet non insulino-dependent, apare cel mai des la oameni supraponderali sau obezi și care nu fac suficientă mișcare.(dacă vrei să afli mai mult despre Diabet tip 2 click aici)
Prediabet- termen folosit când valorile glicemice sunt mai ridicate decât cele considerate normale dar încă nu ating pragul pentru diagnosticul diabetului zaharat, pentru majoritatea oamenilor înseamnă calea sigură pentru dezvoltarea diabetului de tip 2.
Diabet gestațional sau diabet în timpul sarcinii- apare în timpul sarcinii, este similar cu diabetul de tip 2, tipic dispare după sarcină, dar este semn de rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este mare, deacea persoanele care au fost diagnosticate anterior cu diabet gestațional trebuie să fie testate pentru depistarea diabetului cel puțin la 3 ani pe tot parcursul vieții.
Cauza diabetului zaharat
Diabetul zaharat de tip 1 este o boală autoimună, însemnând că celulele beta, celulele producătoare de insulină, sunt distruse de sistemul imunitar, în această formă organismul nu produce aproape deloc insulină, fiind nevoie de injecții zilnice cu insulină.
Diabetul zaharat de tip 2 este rezultatul rezistenței la insulină, organismul este incapabil de a răspunde la efectele insulinei crescând astfel glicemia, este o boală a stilului de viață. Alimentația standard/stilul de viață nesănătos și sedentarismul fac ca indivizii predispuși să se îmbolnăvească de diabet tip 2. Din păcate, majoritatea oamenilor din SUA, Europa și din România mor prematur din cauza alimentației.
Simptomele diabetului zaharat
Simptomele inițiale sunt:
· oboseala
· urinare frecventă, în cantitate mai mare decât deobicei
· sete excesivă, ingestie de lichide peste 3000ml
· scădere în greutate
Mai poate asocia infecții urinare frecvente, răni care se vindecă mai greu, tulburări de vedere, amorțeala piciorelor și a mâinilor.
Complicațiile diabetului zaharat
Diabeticii suferă complicații medicale tragice, cum ar fi:
· Boli de inimă- Decesul cauzat de afecțiuni cardiace și riscul de accident vascular cerebral este de trei ori mai mare la diabetici.
· Hipertensiune arterială- 75% dintre diabetici au hipertensiune arterială
· Orbire- Diabetul este principala cauză a noilor cazuri de orbire în rândul adulților.
· Boli renale- Diabetul constituie principala cauză a insuficienței renale.
· Boli ale sistemului nervos- Majoritatea diabeticilor încep să sufere deteriorări ale sistemului nervos, cum ar fi sensibilitate redusă in labele piciorelor, digestie defectuoasă și disfunctie erectilă.
· Amputații- Diabetul este principalul motiv pentru ampuatarea membrelor.
· Cancer- Diabetul crește riscul de cancer, inclusiv o sporire cu 30% a cancerului colorectal.
Tratamentul diabetului zaharat
În cazul diabetului zaharat de tip 1 tratamentul se face prin injecții de insulină, combinat cu îmbunătățirea stilului de viață și a regimului alimentar, cu ajutorul căreia se poate obține un control glicemic optim-cu scăderea variabilității glicemice, cu un necesar de insulină mai scăzut, prevenind complicațiile, crescând bunăstarea emoțională și mentală.
La cei cu diabet zaharat tip 2 baza tratamentului este schimbarea regimului alimentar, creșterea activității fizice, combinat individualizat cu medicație perorală sau/și tratament injectabil cu insulină. Potrivit analizei dintr-un raport publicat de UnitedHealth Group diabetul și prediabetul vor fi responsabile pentu cel mai mare procent din cheltuielile medicale până la sfârșitul deceniului. Pentru a preveni asta trebuie să schimbăm modul în care abordăm diabetul- și trebuie să punem accentul pe prevenție. Editorii jurnalului medical The Lancet au numit “ o umilire a sănătății publice” faptul că diabetul, o boală în mare măsură evitabilă, a atins asemenea proporții epidemice.
Autorii au dreptate, fiindcă diabetul de tip 2 este atât evitabil, cât și remediabil. Deacea te îndemn să participi la screening pentru depistarea diabetului sau prediabetului prin dozarea glicemiei din plasmă dacă ești supraponeral sau obez (indice masă corporală>25 kg/m2, poți calcula IMC-ul tău aici , sau dacă ai trecut peste vârsta de 45 de ani; dacă rezultatele sunt normale, testarea trebuie repetată la fiecare 3 ani.
Alimentația noastră standard alcătuită din cereale procesate, uleiuri, zaharuri rafinate și produse de origina animală, stă la originea crizei. Leacul pentru diabetul tip 2 se cunoaște deja- eliminarea cauzei poate remedia boala.
Dacă ti-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici👈
Surse:
1. Federation ID. IDF Diabetes Atlas 2019. doi:10. 11289/image.ehp.v119.i03.
2. Mota M, Popa SG, Mota E et al. Prevalence of diabetes mellitus and prediabetes in the adult Romanian population: PREDATORR study. J Diabetes 2016;8(3):336-334.doi10.1111/1753-0407.1297.
3. Hancu A, Mihaltan F. Medicina stilului de viata si boli cronice. Edit. Medicala, Bucuresti, 2020.
4. Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Diabetes Mellitus and risk of colorectal cancer: a meta-analysis. J Natl Cancer inst 2005:97 (22):1679-87.
5. The United States of Diabetes: Challenges and opportunities in the decade ahead. United Health Center for Health Reform and Modernization. Working Paper 5, Nov 2010.
6. Type 2 diabetes- time to change our approach. Lancet 2010; 375(9733):2193.
Bình luận