Cum să previi creșterile de zahăr și trigliceride din sânge după mese?
- Dr.Vargyas Annamaria
- 28 dec. 2021
- 3 min de citit
Actualizată în: 15 ian. 2022

Mâncărurile noastre standard, bogate în alimente procesate, carne și lactate, duc la creșteri exagerate ale zahărului și grăsimilor din sânge.
Acest lucru generează radicali liberi, iar stresul oxidativ declanșează o cascadă biochimică în întreaga noastră circulație, dăunând proteinelor din corpul nostru, inducând inflamație, paralizând funcția arterelor, îngroșând sângele și provocând un răspuns nervos de luptă sau fugă. Toate acestea se întâmplă în doar între 1-4 ore după ce ai mâncat. Îți faci griji pentru inflamația din corpul tău? Ei bine, un mic dejun prost îți poate dubla nivelul de proteină C-reactivă chiar înainte de a fi ora prânzului.
Repetă acest tipar de alimentație de trei ori pe zi și te poți pregăti pentru o boală de inimă - deși este posibil să nu fii conștient de cât de rău e situația, deoarece nivelul de zahăr din sânge și de grăsime se măsoară în stare de post.
Dar, ceea ce se întâmplă după o masă poate fi un predictor mai puternic al atacurilor de cord și al accidentelor vasculare cerebrale - ceea ce are sens, deoarece majoritatea dintre noi trăim în stare de hrănire.
Și creșterea mai mare de zahăr după mâncare nu se întâmplă numai la cei care suferă de diabet. Dacă urmărim femei non-diabetice cu boli de inimă, cât de mare crește glicemia după ce au băut apă cu zahăr, nivelul creșterii pare să determine cât de repede arterele lor continuă să se înfunde. Poate că, pentru că cu cât crește nivelul de zahăr din sânge, cu atât sunt produși mai mulți radicali liberi.
Deci, care sunt strategiile alimentare pentru a îmbunătăți situația? Din fericire, îmbunătățirile în dietă exercită schimbări favorabile profunde și imediate. Ce fel de îmbunătățiri putem să efectuăm? Mai exact, urmărind o dietă bogată în alimente vegetale integrale, antioxidante și antiinflamatorii. Alimentele pe bază de plante, procesate minim, bogate în fibre, cum ar fi legumele și fructele, cerealele integrale,leguminoasele și nucile, vor reduce semnificativ inflamația și creșterea nivelului de zahăr și de grăsimi după masă.
Dacă consumi câteva felii de pâine albă, în mai puțin de o oră vei avea o creștere mare a zahărului din sânge. Dacă l-ai uns cu unt de migdale, ce se va întâmpla? Prin adăugarea a aproximativ o treime dintr-o cană de migdale la aceeași cantitate de pâine albă vei reduce semnificativ nivelul de zahăr din sânge.
Dacă pornim de la premisa că orice aliment cu conținut scăzut de carbohidrați ne va ajuta în a ține sub control valorile glicemice după mâncare, am putea alege și un sandviș cu parizer. Adică, de ce să adăugi unt de migdale când poți face un sandviș cu parizer? Ei bine, în primul rând, alimentele pe bază de plante au antioxidanții pentru a elimina orice exces de radicali liberi. Așadar, nu numai că nucile pot diminua vârfurile de zahăr din sânge, dar și daunele oxidative - și, de asemenea, vârfurile de insulină. Adăugarea de nuci la o masă nu numai că reduce creșterea bruscă de zahăr din sânge, dar reduce și creșterea nivelului de insulină.

Acum, te gândești: „Ei bine, mai puțin zahăr înseamnă mai puțină insulină”. Dar, asta nu se întâmplă cu alimentele de origine animală cu conținut scăzut de carbohidrați.
Dacă combini niște pui cu orez alb - piept de pui fără piele gătit la abur - obții un vârf de insulină mai mare decât doar cu orezul alb. Deci, adăugarea unui aliment vegetal cu conținut scăzut de carbohidrați a făcut lucrurile mai bune, dar adăugarea alimentului de origine animală cu conținut scăzut de carbohidrați a înrăutățit lucrurile. Același lucru cu adăugarea pieptului de pui la piureul de cartofi - un vârf mai mare de insulină cu proteina animală adăugată. Același lucru cu grăsimea animală; adăugă puțin unt la o masă și obții un vârf de insulină dramatic mai mare.
Dacă adăugi unt și brânză la pâinea albă, cartofii albi, spaghetele albe sau orezul alb, uneori poți chiar dubla insulina. În timp ce, dacă adăugi o jumătate de avocado la o masă, în loc să se înrăutățească, răspunsul la insulină se îmbunătățește, așa cum se întâmplă cu principala sursă de grăsimi din alimente vegetale integrală: nucile.
Pentru îmbunătățiri imediate și de lungă durată în stilul tău de viață, bazează dieta ta pe alimente bogate în fibre și în antioxidante, în alimente care reduc inflamația, adică alege alimente pe bază de plante, procesate minim precum legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe.
Poți citi mai mult despre beneficiile nucilor și a semințelor asupra sănătății aici 👈
Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici 👈
Surse
Comments