Cartofii albi au un indice glicemic ridicat, iar consumul de alimente cu impact glicemic ridicat poate crește riscul de diabet. În mod normal, după masă, ne-am dori ca glicemia noastră să crească și să scadă ușor și natural.
Dar, în cazul alimentelor cu impact glicemic ridicat, cum ar fi cartofii, obținem o creștere exagerată a zahărului din sânge, ceea ce face corpul să compenseze excesiv cu insulină, forțând glicemia mai scăzută decât atunci când ai început, ceea ce are ca rezultat consecințe metabolice negative, cum ar fi o creștere a trigliceridelor din sânge.
Consumul de cartofi prin diferite metode de preparare- impactul lor asupra sănătății și locul lor în regimul diabetic
Dacă reunim în mod sistematic toate cele mai bune studii despre consumul de cartofi și riscul de boli cronice, se găsește o asociere pentru riscul de diabet de tip 2 și hipertensiune arterială, dar asta era pentru cartofi prăjiți. Consumul de cartofi fierți, copți sau piure nu a fost asociat cu riscul de hipertensiune arterială, dar a existat totuși o legătură cu riscul de diabet. În general, consumul de cartofi nu este legat de riscul pentru multe boli cronice, dar cartofii fierți ar putea reprezenta o creștere mică a riscului de diabet.
Dacă te uiți la alte alimente vegetale integrale - nuci, legume, fructe și leguminoase (care sunt fasole, mazăre despicată, năut și linte) - acestea sunt asociate cu o viață mai lungă. Risc semnificativ mai mic de a muri din cauza cancerului, de a muri din cauza bolilor cardiovasculare precum atacurile de cord și cu 25% mai puține șanse de a muri prematur din toate cauzele la un loc.
Dar nu se obține o astfel de protecție din cartofi pentru cancer, boli de inimă sau mortalitate generală. Acum, nu este ca carnea, care îți poate scurta viața în mod activ, dar poate exista un cost de oportunitate pentru a consuma cartofi albi, deoarece fiecare mușcătură de cartof este o oportunitate pierdută de a-ți pune ceva și mai sănătos în gură - ceva care poate în mod activ te fac să trăiești mai mult.
Cu toate acestea, cartofii sunt o sursă bună de potasiu, vitamina C și polifenoli, care pot contrabalansa impactul glicemic. Acest lucru poate explica de ce cartofii par a avea un efect neutru atunci când vine vorba de durata de viață, spre deosebire de alte alimente vegetale întregi care au fost asociate cu o viață activă mai lungă.
3 metode de a reduce impactul glicemic al cartofilor
1. Fierbe cartofii și consumă-i reci sau reîncălziți
Dacă fierbi cartofii și apoi îi pui la frigider să se răcească, o parte din amidon se cristalizează într-o formă care nu mai poate fi descompusă de enzimele care ronțăie amidon din intestin. Cu toate acestea, cantitățile din acest așa-numit amidon rezistent care se formează sunt relativ mici, ceea ce face dificilă recomandarea cartofilor reci ca soluție. Dar când sunt puse la încercare, vezi de fapt o scădere dramatică a indicelui glicemic la cartofii reci față de cartofii fierbinți. Deci, consumând cartofi ca salată de cartofi, de exemplu, poți obține un impact glicemic cu aproape 40% mai mic.
Așadar, persoanelor care doresc să reducă la minimum indicele glicemic alimentar li se poate sfătui să pregătească cartofii și să-i consume reci sau reîncălziți.
Dezavantajul consumului de cartofi la rece este că s-ar putea să nu fie la fel de sățios precum consumul de cartofi fierbinți. Dar poți obține tot ce este mai bun din ambele lumi, răcindu-le și apoi reîncălzindu-le.
2. Servește împreună cu broccoli
Coconsumul a două porții de broccoli gătit cu piureul de cartofi reduce imediat necesarul de insulină cu aproape 40 %. În schimb, adăugarea pieptului de pui înrăutățește lucrurile, iar adăugarea de pește ton înrăutățește lucrurile și mai mult, aproape dublând cantitatea de insulină pe care corpul tău trebuie să o elibereze. De ce proteinele vegetale îmbunătățesc lucrurile, dar proteinele animale le înrăutățesc? Deoarece consumul scăzut de aminoacizi cu lanț ramificat îmbunătățește sănătatea metabolică.
3. Adaugă oțet
Simpla răcire a cartofilor poate reduce glicemia și vârful de insulină, dar pentru a obține scăderi semnificative în ambele, trebuie doar să adaugi aproximativ o lingură de oțet pentru a scădea nivelul cu 30 până la 40 %. O jumătate de cană de suc de lămâie reduce deasemenea răspunsul glicemic, totuși oțetul este mai puternic.
Doar una până la două linguri pe zi de oțet diluat în apă poate îmbunătăți semnificativ atât controlul zahărului din sânge pe termen scurt, cât și pe termen lung la diabetici.
Citește mai mult despre factorii care afectează indicele glicemic a alimentelor aici 👈
Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici 👈
Surse
コメント