top of page
Caută

De unde știi că ai diabet? Simptomele diabetului zaharat

  • Poza scriitorului: Dr.Vargyas Annamaria
    Dr.Vargyas Annamaria
  • 21 aug. 2021
  • 3 min de citit

Actualizată în: 20 sept. 2021


simptomele diabetului,regim alimentar

Diabetul este o problemă majoră de sănătate, care a ajuns la niveluri alarmante: astăzi, aproape o jumătate de miliard de oameni trăiesc cu diabet în toată lumea. A fost clasificat oficial ca pandemie, devenind una dintre urgențele cu cea mai rapidă creștere ale sănătății globale.


Mai întâi, să întelegem simptomele diabetului zaharat. Boala poate să apare și fără simptome, dar frecvent începe cu oboseala. Simptomele inițiale ale diabetului mai includ urinarea frecventa, setea si foamea excesivă.


Iată ce se întâmplă: Problema fundamentală este că glucoza nu este capabilă să treacă din fluxul tău sanguin în celulele corpului tău. Din aceea singură problemă provin multe altele, cum ar fi un domino care dă peste altul și altul și altul.


Hai să vedem pe fiecare simptom a diabetului zaharat în parte:


1. Te simți obosit.


Glucoza este una dintre cele mai simple molecule de zahăr, celulele din corpul tău folosesc acest tip de zahăr-glucoză- ca și sursă de energie. Cum ar fi benzina pentru mașina sau combustibilul pentru avion, glucoza este combustibilul corpului tău. Îți alimentează mișcările, gândurile, mai mult sau mai puțin tot ceea ce faci. Și de aici apare problema.


Dacă glucoza nu poate intra în celulele tale, acestea sunt private de combustibilul lor de bază, așa că pierzi din energia ta. Acesta este cauza pentru oboseală. Dacă mușchii tăi nu au glucoza de care au nevoie pentru putere, te obosești mai ușor.


Între timp glucoza care nu poată să intre în celule se acumulează în sângele tău. Devine din ce în ce mai concentrat în sânge și, în cele din urmă, începe să treacă prin rinichi și ajunge în urină.


2. Urinezi frecvent, ti-e sete excesivă.



Acum, pe măsură ce glucoza trece prin rinichi, transportă cu ea multă apă, de unde toate acele excursii la baie. Ceea ce urmează în mod natural este setea- compensând pierderile de lichid.


3. Pierzi din greutate.


S-ar putea să descopări deasemenea că pierzi din greutate. Și nu, acesta nu este un eveniment deosebit de binevenit - nu în situația dată.


Pierzi din greutate pentru că celulele tale în esență mor de foame. Nutrienții nu pot intra în celule, așa că corpul tău devine subnutrit. Da, chiar și dacă mănânci o mulțime de alimente, substanțele nutritive și combustibilul nu pot ajunge acolo unde sunt necesare.


Deci oboseala, urinarea frecventă, setea cu consumul de apă sau de alte băuturi în cantități mari și scăderea din greutate toate pot fii simptomele diabetului.


Cum diagnostică medicii diabetul?


Medicii pun diagnosticul de diabet zaharat dacă:


· Dacă glicemia ta bazală este 126 mg/dl sau mai mare, în absența unei ingestii calorice de minim 8 ore

· Glicemia ta la 2 ore este de 200 mg/dl sau mai mare în cursul unui test de toleranță la glucoză pe cale orală (TTGO)

· Testul tău de sânge HbA1C (hemoglobina glicolizată) este 6.5% sau mai mare.


HbA1C este un test care reflectă controlul valorilor glicemice în ultimele 3 luni, spre deosebire de glicemia din sânge, care va tinde să crească sau să scadă de la minut la minut sub influența alimentelor, activității fizice, a medicamentelor, a stresului și a altor factori. Ceea ce măsoară de fapt testul HbA1C este cantitatea de glucoză care a pătruns în celulele roșii din sânge și a rămas lipită de hemoglobină. Dacă ai avut o mulțime de glucoză în sânge, o cantitate echitabilă din aceasta intră în celule și se lipește de hemoglobină.


O cantitate prea mare de glucoză care inundă fluxul sanguin zi după zi, poate dăuna arterelor. Lăsat necontrolat, poate deteriora inima și vasele de sânge delicate ale ochilor, rinichilor și extremităților.


Dar după cum arată studiile de cercetare , drumul către glicemia ridicată este o stradă cu două sensuri. Atunci când îți schimbi dieta și faci alte îmbunătățiri sănătoase, poate scădea un nivel crescut de glucoză. Uneori schimbarea poate să fie atât de dramatică, încât niciun medic care te consultă după aceea nu ar ghici vreodată că ai fost diagnosticat odată cu diabet.


Dacă ti-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici👈



Surse:

1. Timar R, Roman G, Mota M. Ghid de management al Diabetului zaharat.2020: 9-16.

2. https://www.diabetesatlas.org/upload/resources/material/20200302_133351_IDFATLAS9e-final-web.pdf

.


Comentarios


Post: Blog2 Post
  • Facebook

©2021 by drvargyasannamaria. Proudly created with Wix.com

bottom of page