top of page
Caută

Diabet gestațional (de sarcină): cauză, diagnostic și efecte asupra fătului

  • Poza scriitorului: Dr.Vargyas Annamaria
    Dr.Vargyas Annamaria
  • 12 ian. 2022
  • 6 min de citit


Diabet gestational:cauza, diagnostic si efecte asupra fatului

Ce este diabetul gestațional?


Diabetul zaharat gestațional este o afecțiune care este descoperită în timpul sarcinii, care este cauzată de rezistența la insulină și poate provoca complicații legate de sarcină la copil, inclusiv niveluri crescute de glucoză din sânge, exces de greutate la naștere, plămâni subdezvoltați, nașterea unui copil mort, hipoglicemie postpartum și preeclampsie maternă (tensiune arterială crescută).


Pentru multe femei însărcinate, diabetul gestațional este temporar, tratabil, are ca rezultat o sarcină sănătoasă și un copil sănătos și se rezolvă după nașterea copilului.


Cu toate acestea, există multe femei care nu știu că trăiesc cu rezistență la insulină, prediabet sau diabet de tip 2 înainte de sarcină.

Adesea, sarcina este prima dată când multe femei sunt testate cuprinzător pentru afecțiuni metabolice precum diabetul, hipertensiunea arterială , colesterolul crescut și obezitatea.


Ce cauzează diabetul gestațional?


Similar cu prediabetul și diabetul de tip 2, diabetul gestațional rezultă cel mai adesea din rezistența necontrolată la insulină.

Este important să înțelegi că femeile însărcinate dezvoltă rezistență la insulină ca un produs secundar natural al sarcinii, cu toate acestea, dieta pe care o mănâncă o femeie în timpul sarcinii este, de asemenea, incredibil de importantă.


Următorii factori de risc îți pot crește riscul de diabet gestațional:


· Un indice de masă corporală crescut (IMC > 25)

· Activitate fizică scăzută

· Istoric familial de diabet zaharat

· Istoricul dezvoltării diabetului gestațional în trecut

· Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

· Nașterea anterioară a unui copil care cântărește mai mult de 4,1 kg

· Colesterol bun (colesterol HDL) scăzut

· O hemoglobină glicolizată mai mare de 5,7%

· Să trăiești cu rezistență la insulină preexistentă sau prediabet


Cum vei afla de obicei ?


Testele de laborator efectuate de obicei la aproximativ 24 de săptămâni pot deveni un moment important pentru a afla despre condițiile de bază care se pot dezvolta la mamă, care cresc riscul de complicații legate de sarcină.


Între 24-28 de săptămâni, femeilor însărcinate li se cere să facă un test oral de toleranță la glucoză (TTGO). TTGO este îngrijirea standard pentru femeile însărcinate aflate la sfârșitul celui de-al 2-lea sau la începutul celui de-al 3-lea trimestru pentru a detecta diabetul gestațional.

În timpul unui TTGO, vei ține de obicei un post 8 până la 12 ore înainte de a ajunge la o clinică medicală. Apoi, vei bea o soluție care conține glucoză și vei oferi probe de sânge conform unui programului stabilit.

Odată ce rezultatele TTGO sunt analizate, vei fi informat dacă ești în siguranță sau dacă rezultatele indică faptul că ai diabet gestațional.


Criteriile de diagnostic al diabetului zaharat gestațional sunt:


· Glicemia bazală: 92-125 mg/dl

· Glicemia la 1 oră în cursul TTGO (cu 75 g de glucoză) >180mg/dl

· Glicemia la 2 ore în cursul TTGO (cu 75 g de glucoză) = 153-199mg/dl


Cât este de frecvent diabetul gestațional?


Cat este de frecvent diabetul gestational(de sarcina)?

Din 2006, prevalența diabetului gestațional s-a dublat și acum este diagnosticată în 10% din toate sarcinile.

Asta înseamnă că 1 din 10 sarcini din ultimii 10 ani a dus la diabet gestațional, ceea ce îl face una dintre cele mai frecvente complicații ale sarcinii.

Există câțiva factori care ar fi putut duce la această creștere a prevalenței diabetului gestațional. În ultimii ani, obezitatea a început să crească , iar supraponderalitatea este un factor de risc puternic pentru dezvoltarea diabetului gestațional.


Pentru multe femei care sunt diagnosticate cu diabet gestațional, este prima dată când aud despre glicemie crescută, diabet zaharat sau rezistență la insulină. Cu toate acestea, multe femei trăiesc cu rezistență la insulină înainte de a rămâne însărcinate.

Una dintre cele mai bune modalități de a evita cu totul diabetul gestațional este inversarea rezistenței la insulină înainte de concepție.

Să ne aprofundăm mai mult în rezistența la insulină pentru a afla legătura cu diabetul gestațional.


Rezistența la insulină și diabetul gestațional


Simplu spus, rezistența la insulină rezultă din acumularea de grăsime în exces în țesuturile care nu sunt concepute pentru a stoca cantități mari de grăsime și este condiția de bază care crește riscul de complicații în toate formele de diabet.

Dacă ai fost diagnosticată cu diabet gestațional, acest lucru indică faptul că probabil ai fost fie rezistentă la insulină înainte de sarcină, fie că ai dezvoltat rezistență la insulină în timpul sarcinii.


Acest lucru poate rezulta din multiplele factori de risc menționate mai sus, poate rezulta din modificări ale hormonilor sau ai putea trăi deja cu rezistență la insulină și nici măcar să nu știi.

Deci, cheia pentru prevenirea, tratarea și inversarea diabetului gestațional se concentrează pe inversarea rezistenței la insulină - cauza principală a variației glicemiei și a valorilor crescute ale glucozei din sânge.


Deoarece rezistența la insulină rezultă din acumularea de grăsime în exces în țesuturi precum mușchi, ficat, adipos, cheia pentru a inversa rezistența la insulină este reducerea aportului de grăsimi din dietă.


Grăsimea alimentară este principalul factor care contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină. Pe măsură ce reduci excesul de grăsime din dietă și arzi grăsimea stocată în celule și țesuturi, poți inversa rezistența la insulină și poți îmbunătăți toleranța la glucoză.


Dispare diabetul gestațional?


Diabetul gestațional este considerat o formă temporară de diabet care se rezolvă după naștere.


Cu toate acestea, dacă dezvolți diabet gestațional în timpul sarcinii, cercetările științifice indică faptul că ai un risc crescut cu 35-60% de a dezvolta diabet de tip 2 în decurs de 10 până la 20 de ani după sarcină.

Mai multe studii au găsit rezultate similare, care indică faptul că este important să tratăm diabetul gestațional ca un potențial semn de avertizare și să răspundem în consecință.


Din fericire, schimbarea inteligentă a dietei poate ajuta nu numai la inversarea rezistenței la insulină, ci și la îmbunătățirea sănătății generale a ta și a copilului tău.


Cum afectează diabetul gestațional copilul?


Diabet gestational si efectul asupra fatului

Când ești diagnosticată cu diabet gestațional, preocuparea principală este să asigurăm o sarcină sănătoasă pentru tine și copilul tău, ceea ce înseamnă să-ți gestionezi glicemia cu precizie.


Glucoza din sângele matern trece prin placentă și în fluxul sanguin al copilului. Insulina maternă, însă, nu traversează placenta.

Acest lucru se întâmplă deoarece glucoza este o moleculă mică care este suficient de mică pentru a trece prin placentă, dar insulina maternă este o moleculă mult mai mare care nu poate trece.


Bebelușul tău va începe să-și producă propria insulină la 12 săptămâni de gestație.

Când fătul este expus la excesul de glucoză din sângele mamei, copilul secretă propriul exces de insulină în uter, crescând foarte mult riscul de complicații atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Acest lucru înseamnă că nivelul de glucoză al bebelușului tău va rămâne probabil stabil pe toată durata sarcinii, chiar dacă glicemia ta e crescută.


Câteva efecte posibile ale diabetului gestațional


Insulina afectează întregul corp al bebelușului tău. Acționează ca un transportator de glucoză, dar este și un factor de creștere puternic care stimulează creșterea tuturor țesuturilor și poate crește greutatea corporală a bebelușului.

Bebelușii care produc cantități mari de insulină pentru a-și menține glicemia stabilă în uter au riscul de a crește într-un ritm accelerat.

Acest lucru poate determina copilul să câștige în greutate în exces, ceea ce poate provoca complicații în timpul nașterii, inclusiv necesitatea unei nașteri prin cezariană.


Expunerea suplimentară la insulină pentru bebelușul tău crește, de asemenea, riscul de țesut pulmonar subdezvoltat al fătului, care provoacă detresă respiratorie după naștere, necesitând adesea sprijin respirator imediat.


O altă problemă comună pentru un nou-născut care produce exces de insulină în uter apare atunci când cordonul ombilical este tăiat.

Când bebelușul tău are niveluri ridicate de insulină endogenă (fabricată de sine), acesta poate deveni hipoglicemic în decurs de 1-48 de ore după naștere, când cordonul ombilical este tăiat și copilul nu mai este expus la excesul de glucoză din sângele matern.

Ambele probleme pot fi tratate, de multe ori prin îngrijire în unitatea de terapie intensivă nou-născutului (NICU) prin administrarea de glucoză intravenoasă, ceea ce adaugă stres la ceea ce poate fi deja o perioadă stresantă și complicată.


De asemenea, merită remarcat faptul că GDM crește șansele de a naște un copil mort cu 34%, până la 17,1 la 10.000 de nașteri, comparativ cu 12,7 la 10.000 de nașteri pentru femeile fără diabet.


Alte efecte ale diabetului gestațional


Pe lângă multe dintre efectele care vin cu orice formă de rezistență la insulină (energie imprevizibilă, fluctuații de greutate, foame excesivă), diabetul gestațional poate duce și la o afecțiune numită pre-eclampsie.


Diabetul gestational creste riscul preeclampsiei materne

Preeclampsia se caracterizează prin hipertensiune arterială și poate duce la afectarea ficatului și a rinichilor, ceea ce poate determina o naștere prin cezariană de urgență, scăderea aportului de sânge a copilului și nașterea prematură.

Dacă ai avut pre-eclampsie într-o sarcină anterioară, ai un risc crescut de GDM.


Din fericire, aproape toate efectele diabetului zaharat gestațional pot fi contracarate prin monitorizarea nivelului de glucoză din sânge și prin adoptarea unui stil de viață care te va ajuta în menținerea nivelului de glucoză din sânge pe termen lung.



Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici 👈



Surse

1. Khambatta C., Barbaro R.Mastering diabetes. New York, ed. Avery Pub Group, 2020.




















Comments


Post: Blog2 Post
  • Facebook

©2021 by drvargyasannamaria. Proudly created with Wix.com

bottom of page