top of page
Caută
Poza scriitoruluiDr.Vargyas Annamaria

Diete bazate pe alimente de origine vegetală pentru prevenirea și tratamentul diabetului tip 2

Actualizată în: 1 sept. 2021


dieta bazata pe alimente de origine vegetala,nutritie,sanatate

Diabetul de tip 2, care reprezintă 90% din toate cazurile de diabet, a luat deja proporții epidemice. Conform Federației Române de Diabet 1 din 10 români sunt diagnosticați cu diabet (aproximativ 2 milioane de cazuri), 3 din 10 (aproximativ 3 milioane) traiesc cu prediabet, 50% dintre acestea în lipsa interventiei terapeutice vor dezvolta diabet in următorii 10 ani.


Diabetul tip 2 se caracterizează prin rezistență la inzulină, în care organismul nu mai poate răspunde la creșterea nivelului de inzulină. Acest lucru duce la creștera glicemiei. Nivelurile persistent ridicate ale glicemiei pot deteriora celelule și organele. Trebuie amintit însă că glicemia ridicată este simptomul și nu cauza diabetului zaharat de tip 2.


Rezistența la inzulină este implicată într-o serie de alte boli cronice, inclusiv ateroscleroza si boala cardiovasculară, demența, sindromul ovarului polichistic și chiar cancerul.


Diabetul zaharat de tip 2 este cauzat în principal de factori de stil de viață. Un model de dietă în stil occidental, bogat în alimente derivate de la animale și procesate, este principalul factor de risc.


Știm că dietele bazate pe alimente de origină vegetală (inclusiv vegetarian și vegan) pot reduce semnificativ riscul de diabet. În studiul de sănătate Adventist -2 (Adventist Health study-2), veganii au avut un risc cu 49 % mai redus de diabet comparativ cu cei non-vegetarieni iar această reprezintă cel mai scăzut risc dintre toate tiparele de dietă comparate.



În studiul Epic-Oxford, cei care evită carnea au avut un risc redus cu aproximativ 50% în comparație cu consumatorii obișnuiți de carne. Cu toate acestea, efectul a fost redus odată ce rezultatele au fost ajustate la greutatea corporală. Consumatorii de pește au avut cea mai mică incidență a diabetului, dar trebuie remarcat faptul că acest grup a fost mic și rezultatele din literatura de specialitate au fost inconsistente.


Rezultatele combinate de la Studiul de sănătate al asistenților medicali și Studiul de urmărire ale profesioniștilor din domeniul sănătății au arătat că cei care mănâncă o dietă sănătoasă pe bază de plante (nu neapărat vegan sau vegetarian), compus preponderent din cereale integrale, fructe, legume, nuci, semințe și grăsimi nesaturate, prezintă un risc semnificativ redus de diabet tip 2.


O dietă care punea accent pe alimentele vegetale și era săracă în alimentele de origine animală a fost asociată cu o reducere cu 20% a riscului de diabet. Consumul unei diete pe bază de plante care includea alimente vegetale integrale specific sănătoase a fost asociat cu o scădere mai mare (34%) a riscului de diabet, în timp ce consumul unei diete pe bază de plante bogat în alimente mai puțin sănătoase (alimente procesate și cereale rafinate, cartofi și suc de fructe) a fost asociat cu un risc crescut de 16% de diabet.


A existat o relație de efect de doză între consumul de alimente sănătoase din plante integrale și reducerea riscului de diabet- cu cât consumul de alimente vegetale este mai mare, cu atât este mai mic riscul. Studiul sugerează că creșterea aportului de alimente sănătoase, în timp ce reducerea moderată a aportului de alimente de origine animală, în special carnea roșie și cea procesată, ar putea fi benefică pentru prevenirea diabetului, fără a fi nevoie să devină pe deplin vegetarieni sau vegani.


Date din Studiul de Sănătate al Asistenților medicali și Studiul de Urmărire ale Profesioniștilor din Domeniul Sănătății au arătat o asociere semnificativă între consumul de carne roșie și carne procesată, și riscul de a dezvolta diabet tip 2.

În studiu, dimensiunea standard de servire a fost de 85 g pentru carnea roșie neprelucrată, 45 g pentru un hot dog, 28 g pentru două felii de slănină sau 45 g dintr-o bucată de altă carne roșie procesată. Pentru o creștere cu o porție/zi a consumului total de carne roșie neprelucrată, procesată și totală, riscul de diabet a crescut cu 12%, 32% și respectiv 14%. Când au fost examinate substituțiile alimentare, o porție de nuci, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cereale integrale pe zi, înlocuită cu o porție de carne roșie pe zi, a fost asociată cu un risc de diabet cu 16-35% mai mic.


În Studiul EPIC, pe parcursul a 10 ani de urmărire a 38.094 de participanți, au fost documentate 918 cazuri de diabet de tip 2. Consumul de proteine animale, dar nu proteine vegetale, a fost asociat cu un risc crescut de diabet tip 2. Pentru fiecare 5% din caloriile derivate din proteine animale a existat un risc crescut cu 30% de a dezvolta diabet tip 2.


Există o serie de motive pentru care o dietă bogată în alimente derivate de la animale și procesate favorizează dezvoltarea diabetului tip 2:


· Nitriții și nitrații din carnea prelucrată sunt transformați în intestin în nitrozamine care s-au dovedit a fi toxice pentru celulele beta ale pancreasului și afectează răspunsul la insulină prin generarea de specii reactive de oxigen și citokine pro-inflamatorii.


· Produși finali de glicolizare avansată- AGEs (advanced glycation end products). Acestea sunt un grup de compuși care induc stresul oxidativ. Sunt formate printr-o reacție spontană între un aminoacid (proteină) și o monozaharidă (glucoză). Unele AGEs sunt produse în organism în fiecare zi. Cu toate acestea, dieta este cel mai mare factor care contribuie la formarea de AGEs (împreună cu produsele din tutun). Produșii finali de glicolizare avansată din alimente sunt generate mai ușor din alimentele bogate în proteine, atunci când se gătesc la temperaturi ridicate și pentru o perioadă mai lungă de timp și cu gătit cu căldură uscată ( formarea AGEs mai mic atunci când există apă/umezeală). Alimentele, care generează cele mai multe AGEs, sunt alimentele prăjite și procesate și, deasemenea, alimente de origine animală. Alimentele vegetale întregi neprelucrate precum fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele generează cea mai mică cantitate de AGEs. AGEs sunt asociate cu rezistența la insulină, inflamație și stres oxidativ, și implicate în patogeneza diabetului tip 2.


· Niveluri mai mari de aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA)- leucina, izoleucina și valina- sunt asociate cu rezistența la insulină și un risc crescut de diabet de tip 2. BCAA se găsesc în cantități mai mari în alimentele de origine animală- în special carnea roșie și lactatele.


· Consumul ridicat de grăsimi saturate are ca rezultat acumularea de grăsimi în celulele musculare și hepatice, ceea ce provoacă rezistență la insulină. Consumul de grăsimi saturate duce, de asemenea, la stres oxidativ și disfunție mitocondrială, care contribuie la rezistența la insulină. Principalele surse de grăsimi saturate sunt carnea, lactatele și alimentele procesate.


· Fierul Hem din carnea roșie (în hemoglobină și mioglobină) este un pro-oxidant, care contribuie la stesul oxidativ celular și poate duce la rezistență la insulină.


· Colina și carnitina prezente în carne și ouă sunt transformate de microbiota intestinală în trimetilamină (TMA), pe care ficatul o transformă ulterior în oxid de trimetilamină (TMAO). TMAO a fost implicat în dezvoltarea rezistenței la insulină.


· O dietă bogată în carne și alimente procesate și săracă în fibre, are ca rezultat un microbiom intestinal nesănătos. Acest lucru contribuie la rezistența la insulină și la dereglarea metabolismului glucidic.


Cum previn dietele pe bază de plante diabetul?



Beneficiile alimentelor pe bază de plante pentru prevenirea diabetului se datorează conținutului ridicat de fibre, indicelui glicemic scăzut al anumitor alimente vegetale, nivelurilor ridicate de fitonutrienți și antioxidanți și nivelurilor scăzute de grăsimi saturate.


Antioxidanții, cum ar fi polifenolii, pot inhiba absorbția glucozei, pot stimula secreția insulinei, pot să determină o scădere a producerii de glucoză hepatică endogenă și pot crește preluarea glucozei în țesuturi.


Fibrele mențin un nivel de zahăr din sânge mai constant și sunt fermentate de bacteriile intestinale pentru a produce acizi grași cu lanț scurt, ceea ce îmbunătățește, de asemenea, răspunsul la glucoză, semnalizarea la insulină și sensibilitatea la insulină.


Fibrele reduc densitatea energetică a alimentelor, promovează sațietatea și au fost asociate cu menținerea unei greutăți mai sănătoase, care, la rândul său, promovează sensibilitatea la insulină. În plus, mesele pe bază de plante au ca rezultat creșterea secreției post-pandiale de incretină și insulină în comparație cu o masa pe bază de carne, sugerând că dietele pe bază de plante pot fi capaibe să îmbunătățească funcția pancreatică de celule beta la pacientul cu diabet tip 2.

Hormonii incretinici sunt un grup de hormoni intestinali care sunt eliberați după mâncare și stimulează efectele insulinei, scăzând astfel nivelul glicemiei. La persoanele cu diabet de tip 2, acest efect incretinic este redus sau absent.


Tratarea diabetului de tip 2 cu o dietă pe bază de plante:


Acum știm că există o serie de abordări dietetice care pot inversa diabetul de tip 2. Cele mai multe dintre aceste abordări se bazează pe scăderea în greutate, cu cât este mai mare pierderea în greutate, cu atât este mai mare șansa de a inversa diabetul de tip 2.



În mod remarcabil, o dietă bogată în carbohidrați și bogată în fibre poate inversa diabetul de tip 2 chiar și în absența pierderii în greuate.


Când concentrezi dieta în jurul alimentelor vegetale întregi, inversezi cauza principală- rezistența la insulină- care este cauzată în principal de acumularea de grăsimi în celulele musculare și hepatice.


Problema abordării dietetice cu conținut scăzut de carbohidrați este că nivelul glicemiei va fi redus prin evitarea carbohidraților, dar acest lucru nu inversează rezistența la insulină, cu excepția cazului în care există o pierdere semnificativă în greutate.

O abordare foarte scăzută în calorii, așa cum a fost investigat în studiul DIRECT, poate fi eficientă, dar în cele din urmă aceasta va avea success pe termen lung doar dacă pacienții sunt trecuți la o dietă sănătoasă durabilă, predominantă de plante.


Există acum o serie de studii care demonstrează eficiența unei diete bazată pe alimente integrale de origină vegetală pentru tratamentul diabetului de tip 2. Multe dintre studii au fost realizate de către Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă din America.


Un studiu randomizat al unei diete cu conținut scăzut de grăsimi pe bază de plante, fără control al porțiilor sau al caloriilor, a adus la un control glicemic mai bun, cu reducerea necesității de medicamente și insulină, în comparație cu dieta Asociației Americane a Diabetului. S-a demonstrat că dietele vegetariene inversează rezistența la insulină. Într-o revizuire sistematică, s-a demonstrat că o dietă pe bază de plante nu numai că îmbunătățește greutatea și controlul glicemic, dar a fost asociată cu îmbunătățirea sănătății psihologice și a calității vieții.


Dovezile pentru dietele pe bază de plante sunt sufficient de puternice incât Asociația Americană a Endocrinologilor Clinici și declarația consensuală a Colegiului American de Endocrinologie cu privire la gestionarea diabetului, recomandă o dietă pe bază de plante ca primă și mai importantă intervenție nutrițională pentru pacienții cu diabet de tip 2. Asociația Canadiană pentru Diabet sprijină, de asemenea, utilizarea dietelor pe bază de plante pentru gestionarea diabetului.


Datele care susțin o dietă predominant pe bază de plante compuse din alimente vegetale întregi minim procesate pentru prevenirea și tratamentul diabetului de tip 2 sunt acum copleșitoare.


Desigur, alți factori ai stilului de viață sunt importanți în prevenirea diabetului de tip 2, inclusiv activitatea fizică regulată, somnul de bună calitate și gestionarea stresului.


Dacă ti-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici👈



30 afișări0 comentarii

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page