Aceste ghiduri- o declarație științifică de la Asociația Americană de Cardiologie, publicată la începutul lunii noiembrie din 2021- oferă o actualizare utilă cu privire la cele mai bune dovezi disponibile actuale privind dieta și sănătatea cardiovasculară. Se pune accent pe modelele alimentare mai degrabă decât pe alimentele sau nutrienții individuale, iar raportul subliniază rolul esențial al nutriției sănătoase încă de la începutul vieții.
Elementele cheie ale unui model de dietă sănătoasă pentru inimă includ capacitatea de a menține o greutate sănătoasă și este centrată pe fructe, legume și cereale integrale.
Proteinele ar trebui obținute în principal din plante (leguminoase, inclusiv soia și nuci), iar alimentele procesate, băuturile îndulcite cu zahăr, uleiurile tropicale și grăsimile animale ar trebui reduse la minimum, limitând în același timp utilizarea de sare adăugată și evitând alcoolul.
Peștele, fructele de mare și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi sunt încă considerate compatibile cu o dietă sănătoasă pentru inimă, dar ghidurile deduc că carnea și carnea de pasăre nu sunt necesare în dietă și „dacă se dorește” ar trebui să fie alese cele slabe și carnea procesată cel mai bine să fie evitată. Există o notă de avertizare pentru alternativele de carne pe bază de plante, care sunt adesea foarte procesate.
Se pune accent pe înlocuirea grăsimilor saturate și a grăsimilor trans (inclusiv a celor care se găsesc în carne și lactate) cu surse nesaturate de grăsimi (din alimente vegetale întregi, cum ar fi nuci și semințe, precum și uleiuri vegetale non-tropicale).
Sunt încântat că raportul este clar că alcoolul nu trebuie consumat, iar consumul ar trebui limitat sau evitat.
Acest tip de regim alimentar sănătos pentru inimă este, de asemenea, remarcat ca fiind benefic pentru prevenirea diabetului de tip 2, a insuficienței renale și a declinului cognitiv.
În plus, se pune accent pe impactul asupra mediului al alegerilor noastre de dietă, menționând că dietele vegetariene sănătoase nu sunt doar sănătoase pentru inimă, ci sunt asociate în mod constant cu o amprentă mai mică asupra mediului.
Ghidul acordă atenție provocărilor societale și culturale care îi împiedică pe oameni să adopte modele de dietă sănătoasă, inclusiv factorii socioeconomici, insecuritatea alimentară, rasismul structural și promovarea alimentelor nesănătoase de către industria alimentară. Raportul notează că sunt necesare intervenții de sănătate publică, astfel încât alimentele sănătoase să fie ieftine și accesibile tuturor.
În general, un ghid foarte bun care prezintă cu siguranță alimentele din plante la baza ei și este în întregime compatibil cu consumul unei diete sănătoase pe bază de plante.
Deși știința nu este perfectă, nu există nici confuzie. Există o temă clară, sau un set de caracteristici care definesc o dietă sănătoasă - din nou prezentată aici. Adaptează-te la acest mod de a mânca într-un mod care funcționează pentru tine, iar știința sugerează că vei face un pas uriaș către o sănătate mai bună, pentru mai mult timp.
Dacă vrei să introduci mai multe legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, nuci și semințe în dieta ta citește Ghidul de a mânca bine pe bază de plante aici 👈
Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici 👈
Surse
Comentarios