top of page
Caută
Poza scriitoruluiDr.Vargyas Annamaria

Microbiomul intestinal: de ce este important pentru sănătatea ta?


Microbiomul intestinal: de ce este important pentru sanatate?

Trilioane de bacterii și alți microbi trăiesc în intestinul tău și alcătuiesc microbiomul intestinal individual. Acești microbi influențează multe aspecte ale sănătății tale, inclusiv sistemul imunitar, și ajută la digerarea alimentelor pe care le consumi.


Dieta este cheia pentru a asigura că microbiomul tău intestinal este într-o formă bună pentru a-ți susține sănătatea.

În acest articol, poți afla ce este microbiomul și ce face acesta, de ce este important pentru sănătatea ta și cum alimentele pe care le consumi modelează microbiomul tău unic.


Ce este microbiomul intestinal?


Există trilioane de microbi care trăiesc în intestinul tău. Bacteriile sunt cel mai frecvent tip. Dar există și viruși, ciuperci și protozoare, care sunt organisme mici formate din celule unice. Împreună, acestea formează microbiota intestinală, colecția tuturor organismelor care trăiesc în intestin.


Microbiomul fiecăruia este diferit. Dieta, medicamentele, genetica, felul în care te-ai născut și vârsta joacă toate un rol în determinarea microbilor care trăiesc în intestinul tău.

Așa cum nu există două amprente identice, microbiomul intestinal al fiecărei persoane este total unic.


În total, oamenii de știință estimează că există aproximativ 3 milioane de gene în microbiomul intestinal. Prin contrast, genomul uman are aproximativ 23.000 de gene.

Microbii tăi sunt mai mult decât pasageri. Setul lor vast de gene poartă codul pentru multe funcții care sunt vitale pentru sănătatea ta. Dar unii microbi sunt mai degrabă dușmani decât prieteni. Iar alimentele pe care le consumi pot ajuta la înclinarea balanței în favoarea ta.


Ce face microbiomul intestinal?


Microbiomul intestinal are o serie de locuri de muncă, inclusiv:


· extragerea nutrienților din alimente

· digerarea fibrelor și proteinelor din alimente

· producerea vitaminelor B și K

· modelarea sistemului imunitar

· protejarea organismului de agenți patogeni


O sarcină cheie pe care o îndeplinește microbiomul intestinal este acela de a digera fibrele din alimentele pe care le consumi, deoarece corpul tău nu poate digera singur fibrele.

Microbii tăi transformă fibrele în molecule sau metaboliți, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt.

Acești metaboliți sunt importanți pentru o serie de lucruri, inclusiv sănătatea intestinului, controlul zahărului din sânge și al grăsimilor din sânge, controlul apetitului și sistemul imunitar.


Cercetătorii estimează că microbiomul tău intestinal poate produce mii de metaboliți diferiți.

Studiile la șoareci au arătat că animalele fără microbiom nu dezvoltă un sistem imunitar normal, subliniind cât de importanți sunt microbii intestinali. Ele lucrează împreună cu celulele tale imunitare pentru a te proteja de infecții și boli.

De asemenea, microbii tăi opresc creșterea agenților patogeni în intestin. Ei fac acest lucru concurând pentru spațiu, menținând sănătatea barierei intestinale și producând molecule care ucid agenții patogeni invadatori.


De ce este important microbiomul intestinal pentru sănătatea ta?


Oamenii de știință au găsit peste 1.000 de specii diferite de bacterii în probele de microbiom intestinal, deși fiecare individ are doar aproximativ 160 de aceste specii în intestin. Trei grupuri de bacterii alcătuiesc cei mai abundenți membri ai microbiomului intestinal. Ei sunt:


· Firmicutes, inclusiv Lactobacillus

· Bacteroidetes, inclusiv Prevotella

· Actinobacteriile, inclusiv Bifidobacterium


Amestecul precis de microbi din intestin influențează în mod direct sănătatea ta. Acest lucru se datorează faptului că unii microbi sunt benefici, iar alții dăunători. Înclinarea balanței în favoarea speciilor dăunătoare poate contribui la o serie de afecțiuni de sănătate, inclusiv obezitatea și bolile autoimune.


Oamenii de știință cred, de asemenea, că având o diversitate mai mică de microbi în intestin, adică mai puține specii diferite, te poate expune riscului de îmbolnăvire.

Persoanele cu o diversitate mai scăzută a microbiomului intestinal au mai multe șanse de a dezvolta boli inflamatorii intestinale, boala celiacă, diabet de tip 2, eczeme și artrită psoriazică.

De aceea, a avea un microbiom divers cu mulți microbi benefici este important pentru sănătatea ta.


Cum afectează alimentele microbiomul tău intestinal?


Cercetările au arătat că alimentele pe care le consumi au o influență majoră asupra microbiomului intestinal. O dietă - care este bogată în zahăr, grăsimi și alimente ultraprocesate și săracă în fibre - poate fi dăunătoare diversității microbiene din intestin.


Un studiu a constatat că șoarecii care au primit o dietă săracă în fibre timp de 4 săptămâni au observat o reducere a nivelurilor de 60% din speciile microbiene din intestinul lor. Când oamenii de știință au continuat să hrănească șoarecii cu această dietă, pierderea diversității microbiene a devenit permanentă în decurs de patru generații.


Consumul de alimente ultraprocesate – care sunt de obicei bogate în aditivi chimici, zahăr, grăsimi și sare și sărace în fibre – a fost asociată cu niveluri mai ridicate de microbi potențial dăunători sau „răi”.


Pe de altă parte, oamenii de știință au văzut microbi mai benefici sau „bune” în intestinul voluntarilor care au urmat o dietă care conținea foarte mult alimente pe bază de plante și puțin procesate.


Cum să ai grijă de microbiomul tău intestinal?


Îți poți susține microbiomul intestinal hrănindu-l cu alimentele care le plac microbilor tăi „bune”. Iată câteva lucruri de încercat:


· Mănâncă mai multe alimente pe bază de plante.

· Include alimente în toate culorile diferite.

· Încearcă alimente fermentate precum varza murată sau iaurt.

· Lasă pauză între mâncare.

· Reduce consumul de alimente ultraprocesate.


Un microbiom care nu are diversitate și prezintă microbi potențial dăunători poate crește riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni de sănătate. Pe de altă parte, o dietă sănătoasă, bogată în fibre și săracă în alimente ultraprocesate, poate susține un microbiom divers.


Dieta bogata in fibre pentru sanatatea microbiomului intestinal

Despre efectele benefice a consumului de fibre și cum să obții cantitatea suficientă de fibre în dieta ta poți citi mai mult aici 👈


Despre cum să introduci mai multe alimente pe bază de plante în dieta ta poți citi aici 👈



Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici 👈



Surse








Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page