top of page
Caută
Poza scriitoruluiDr.Vargyas Annamaria

Mituri despre proteine: Sunt proteinele animale de calitate mai bună decât proteinele vegetale?


Proteinele animale sunt de calitate mai buna decat proteinele vegetale?

Acesta este un mit predominant care este încă răspândit în societatea noastră astăzi. Motivul principal pentru a crede că proteinele de origine animală ar putea fi mai bune decât proteinele de origine vegetală este că proteinele din surse animale sunt considerate ,,complete” - adică furnizează suficient din fiecare dintre cei nouă aminoacizi esențiali pentru a satisface cerințele umane, în timp ce majoritatea plantelor sursele de proteine ​​au proporții mai mici de anumiți aminoacizi esențiali.

De exemplu, fasolea tinde să fie mai scăzută în metionină, iar cerealele integrale și nucile să aibă un conținut scăzut de lizină.


În plus, proteinele de origine animală sunt mai ușor de digerat în comparație cu proteinele vegetale, în care matricea alimentară (combinația de componente prezente în alimente) afectează parțial digestibilitatea. Cu toate acestea, acesta este acum considerat un concept extrem de depășit.


Toate alimentele vegetale conțin toți aminoacizii esențiali, iar consumul unei varietăți de alimente vegetale întregi pe parcursul zilei sau chiar câteva zile, atunci când îndeplinesc cerințele de calorii, va însemna că cerințele de proteine ​​sunt îndeplinite cu ușurință, fără a fi nevoie să faci griji cu privire la anumite combinații de alimente.


De fapt, cantitățile mai mici de anumiți aminoacizi, cum ar fi metionina și aminoacizii cu lanț ramificat (BCAA), leucină, izoleucină și valină, în proteinele derivate din plante pot fi de fapt un avantaj, deoarece acestea au fost implicate în dezvoltarea cancerului și a diabetului de tip 2. Conținutul mai mic de aminoacizi care conțin sulf din alimentele vegetale, cum ar fi metionina și cisteina, are ca rezultat o încărcare mai mică de acid a dietei și, prin urmare, o povară mai mică a rinichilor.


În plus, există câteva surse vegetale ,,complete” de proteine, inclusiv soia, hrișcă, quinoa și semințe de chia. De fapt, soia oferă proteine ​​cu o valoare biologică similară cu cea a proteinei animale.


Soia- produse de soia-  ca si sursa de proteina cu valoare biologica inalta

Mai important, mai multe linii de dovezi demonstrează că obținerea de proteine ​​din surse vegetale, mai degrabă decât din surse animale, este asociată cu rezultate mai bune pentru sănătate și reduce riscul apariției unui număr de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer, promovând în același timp îmbătrânirea sănătoasă.

Aceste studii provin de la diferite populații din întreaga lume, inclusiv din Europa, Canada, SUA, Japonia și China, iar rezultatele sunt foarte consistente.


În general, mai mult nu este mai bine când vine vorba de proteine, dar sursa de proteine ​​este esențială, proteinele de origine animală afectând negativ sănătatea. Acest lucru este valabil mai ales pentru carnea animală sub formă de carne roșie și procesată și de pasăre, dar în unele studii s-a constatat că chiar și proteinele din ou contribuie la sănătatea proastă.


Aceste studii arată că doar schimbarea a 3% din energia totală din dietă de la proteinele animale cu proteinele derivate din plante poate avea un impact dramatic, reducând semnificativ mortalitatea din mai multe cauze cu o reducere a riscului de ordinul 20-40%.


Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici👈



Surse

1. Kassam Sh., Kassam Z. Eating Plant-Based. Scientific answers to your nutrition questions. 2022, ed. Hammersmith Health Books, London, UK.


Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page