Ouăle fac parte din dieta tradițională de multă vreme, mai ales când vine vorba de un mic dejun copios. Controversa a făcut ravagii asupra faptului dacă ouăle sunt sănătoase sau nu, diverși experși în alimentație și organisme nutriționale argumentând atât pentru cât și împotriva consumului acestui produs alimentar.
Atunci când abordăm din punct de vedere a științei- sunt ouăle un aliment cu adevărat sănătos? Există dezavantaje la consumul de ouă? Și ce spune știința despre consumul de ouă și bolile de inimă?
Oul promovează bolile de inimă și a vaselor
Cea mai bună modalitate de a preveni un atac de cord masiv, de a preveni ateroscleroza este să începi cu pasul numărul unu, blocând acumularea de colesterol, care este un rezultat direct al existenței prea multor colesterol rău/colesterol LDL în sânge, care este un rezultat direct al consumului de trei lucruri:
grăsimi saturate: găsite cel mai mult în carne, lactate, ouă
grăsimi trans: găsite mai ales în alimente ultra procesate, fast food, mezeluri
consum de colesterol însuși din carne, lactate și mai ales ouă
Colesterolul și grăsimile saturate contribuie la legătura dintre consumul de ou și bolile de inimă. Decenii de cercetări indică faptul că consumul de alimente bogate în colesterol (cum ar fi ouăle) este legat de creșterea nivelului de colesterol din sânge și de bolile de inimă, în ciuda ceea ce susținătorii de diete sărace în carbohidrați, dietele bogate în grăsimi ar putea argumenta.
Confuzia apare atunci când te uiți la efectul adăugării alimentelor bogate în colesterol la dietele celor care urmează deja o dietă bogată în colesterol. Acest lucru face o diferență minimă în nivelul lor de colesterol din sânge. Ei sunt deja expuși unui risc ridicat de boli de inimă, și adăugarea mai multor ouă face o diferență marginală în riscul lor. În orice caz, atunci când urmezi o dietă scăzută în colesterol, există un răspuns clar între creșterea consumului de colesterol, a nivelului de colesterol din sânge și riscul pentru bolile de inimă.
Colesterolul alimentar crește susceptibilitatea colesterolului rău (LDL-colesterol) la oxidare, crește lipemia postprandială și potențează efectele adverse ale grăsimilor saturate. Când nivelul de colesterol din sânge este ridicat, este mai ușor ca pereții vaselor de sânge să se îngroașe și să se restrângă fluxul sanguin către organe precum inima și creierul. Colesterolul alimentar, inclusiv gălbenușul de ouă, este dăunător arterelor.
Noile cercetări sugerează, de asemenea, că un derivat al colinei, un nutrient esențial care se găsește în ouă, crește riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral. Când o persoană mănâncă ouă, bacteriile intestinale se descompun colina, eliberând un compus toxic numit trimetilamină oxidază (TMAO) în fluxul sanguin.
Toți acești factori contribuie la apariția problemelor cardiovasculare.
O revizuire care a combinat rezultatele a 14 studii de cercetare au descoperit că oamenii care mănâncă frecvent ouă și-au crescut riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Pentru persoanele care au deja diabet, riscul de a dezvolta boli de inimă sunt chiar mai mari cu consumul regulat de ouă. Un alt studiu a constatat că persoanele care mănâncă mai mult de șapte ouă pe săptămână au scoruri cu 80% mai mari de calciu în arterele coronare, scorul de calciu este un indicator a riscului de boli de inimă. Legătura este cea mai puternică pentru oamenii care mănâncă mai puține legume și au o greutate corporală mai mare.
Pacienții cu risc de boli cardiovasculare ar trebui să-și limiteze aportul de colesterol. Oprirea consumului de gălbenușuri după un accident vascular cerebral sau infarct miocardic ar fi ca și cum ai renunța la fumat după un diagnostic de cancer pulmonar: o acțiune necesară, dar tardivă.
Colesterolul ridicat este, de asemenea, legat de probleme de sănătate, cum ar fi cancerul de sân, dureri articulare, inflamație și infertilitate.
Cu ce ingrediente poți înlocui oul în alimentația ta?
Ouăle sunt uneori incluse în rețetele pentru legare, dopsit, a da elasticitate și umiditate. Cu toate acestea , există înlocuitori simple, precum semințele de in măcinate sau sosul de mere. Alimente precum tofu și fasole poate lua chiar locul ouălor pentru a crea mâncăruri delicioase precum „omletă” de tofu (vezi imaginea de jos) sau salată „fără ouă” de fasole.
Dacă dorești să reduci consumul de ouă, dar ești îngrijorat de modul în care acest lucru îți poate afecta viața ta culinară, iată 5 alternative de ouă pentru gătit și coacere, care te pot ajuta în prepararea mâncărurilor:
· 1 lingură de semințe de in măcinate sau semințe de chia- pentru produse de panificație din cereale integrale. Amestecă 1 lingură de chia sau semințe de in măcinat cu 3 linguri de apă și folosește-l ca un ou. Aceste sunt surse excelente de omega 3.
· ½ de banană, coaptă și pasată- în prăjituri. Utilizează în preparate dulci în loc de ouă sau ulei, va adăuga umiditate preparatelor.
· ¼ cană sos de mere sau fructe, piure de dovleac- în prăjituri. Utilizează în preparate dulci în loc de ouă sau ulei, va adăuga umiditate preparatelor.
· ½ de cană tofu mătăsos (silken tofu)-în prăjituri, sosuri cremoase, umpluturi de plăcintă. Asigură-te că faci diferența între tofu moale/mătăsos și ferm.
· ½ de cană tofu ferm- chiftele,omletă, sandvișuri. Tofu ferm are consistența asemănătoare unui omletă.
Când ne uităm la dovezi mai atent, ouăle devin unul dintre acele alimente individuale în care noi, oamenii, putem scăpa mâncând câteva (cel mult 1 sau 2 pe săptămână) fără a suferi consecințe majore asupra sănătății.
Cu toate acestea, alimentele care promovează cu adevărat sănătatea nu ar trebui să apară niciodată în numeroase studii științifice care raportează un risc crescut de a dezvolta potențiale boli debilitante la cei care le consumă. Acest fapt ar trebui să determine pe oricine care consumă orice aliment (inclusiv ouă) să facă un pas înapoi și să evalueze dacă beneficiile/riscurile merită sau nu.
Există o altă modalitate de a realiza ceea ce îți dorești din punct de vedere nutrițional în timp ce îți îmbunătățești sănătatea în loc să arunci zarurile când vine vorba de anumite alimente? Alegerea este întotdeauna a ta până la urmă. În cele din urmă, ești responsabil de sănătatea ta. Ceea ce mănânci astăzi te va afecta cu siguranță mâine. Profită la maximum de alegerile tale.
Poți citi mai mult despre valoarea nutrițională a ouălor și legătura dintre consumul de ou și diabet aici. 👈
Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici. 👈
Surse:
1. Li Y, Zhou C, Zhou X, Li L. Egg consumption and risk of cardiovascular diseases and diabetes: a meta-analysis. Atherosclerosis. 2013;229(2):524- 530. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2013.04.003
2. Spence JD, Jenkins DJ, Davignon J. Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular disease. Can J Cardiol. 2010;26(9):e336-e339. doi: 10.1016/s0828-282x(10)70456-6
3. Clarke R, Frost C, Collins R, Appleby P, Peto R. Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ. 1997;314(7074):112-117. doi: 10.1136/bmj.314.7074.112
4. Berger S, Raman G, Vishwanathan R, Jacques PF, Johnson EJ. Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2015;102(2):276-294. doi: 10.3945/ ajcn.114.100305
5. Tang WH, Wang Z, Levison BS, et al. Intestinal microbial metabolism of phosphatidylcholine and cardiovascular risk. N Engl J Med. 2013;368(17):1575-1584. doi: 10.1056/NEJMoa1109400
Choi Y, Chang Y, Lee JE, et al. Egg consumption and coronary
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.120.017066
Comments