top of page
Caută
Poza scriitoruluiDr.Vargyas Annamaria

Postul intermitent pentru creșterea sensibilității la insulină și scădere în greutate


Postul intermitent pentru echilibru glicemic și scădere ponderală

Interesul pentru postul intermitent a explodat în ultimii ani. Susținătorii folosesc pentru a pierde în greutate și pentru a permite perioade mai lungi de reparații celulare în perioadele de post.


Probabil ai auzit de post- de a nu mânca intenționat perioade prelungite de timp.

Dar ce este mai exact postul intermitent? Este o dietă? Un model de mâncare?


În acest articol vom explora diferite abordări ale postului intermitent , precum potențialele beneficii pentru diabetici și cei care doresc o scădere în greutate și nu numai.


Care sunt originile postului intermitent?


Timp de peste 2 milioane de ani, strămoșii noștrii umani au fost în mare parte vânători-culegători. Ei și-au petrecut cea mai mare parte a timpului adunând alimente cu conținut scăzut de calorii, inclusiv cereale sălbatice, rădăcini și fructe de pădure și s-au bucurat doar ocazional de ospățul bogat în calorii, după o vânătoare reușită, însemnând că au fost mai degrabă culegători-vânători, dat fiind că își petreceau o majoritate din timp culegând și o minoritate din timpul lor vânând.


Pentru a supraviețui perioadelor lungi de disponibilitate limitată a alimentelor, strămoșii noștri umani au postit adesea pentru perioade lungi de timp, uneori până la 10 zile la rând. Acest model al postului și al ospățului- cicluri între perioade bogate și puține- a creat o serie de adaptări biochimice care au fost selectate în mod natural pentru cei care ar putea supreviețui unei alimentări incerte.


Postul prin alegere, pe de altă parte, a fost o practică de mii de ani, în general pentru reînnoirea fizică și spirituală, ca penitență pentru păcate sau pentru a dezvolta stăpânirea de sine. Multe tradiții religioase încorporează postul, doar pentru o zi, dar și la o întindere până la 40 de zile. Iar postul terapeutic, destinat în mod special pentru a trata sau preveni starea de sănătate și afecțiunile cronice, a devenit popular în secolul al XIX-lea.


Ce este postul intermitent?


Postul intermitent (cunoscut și alimentație limitată în timp) este un program care îți împarte ziua în două părți: o fereastră de mâncare și o fereastră fără mâncare (de post).


Postul complet poate dura zile sau chiar săptămâni la un moment dat, dar fereastra de a nu mânca a postului intermitent rareori durează mai mult de 24 de ore.


În timpul postului intermitent, poți mânca în continuare alimente; ai doar o fereastră programată pentru a face acest lucru între perioadele fără mâncare.


Tipuri de post intermitent


Există multe protocoale de post intermitent. Unele dintre cele mai populare includ:


· Postul intermitent zilnic cu metoda 16/8: postești 16 ore pe zi, apoi mănânci în următoarele 8 ore, repetă zilnic.

· Post intermitent 24 ore odată pe săptămână: postești 24 de ore o dată pe săptămână în aceeași zi pe fiecare săptămână

· 25% restricție zilnică de calorii: reduce aportul de calorii cu 25% în fiecare zi

· Postul alternativ de zi: perioade alternative de 24 de ore de mâncare cu 24 ore de post

· Postul intermitent zilnic cu metoda 20/4: postești 20 de ore pe zi, apoi mănânci în următoarele 4 ore, repetă zilnic


Dacă ești diabetic tip 1 sau diabetic tip 2 pe tratament medicamentos sau injectabil vorbește cu medicul curant despre cum să ajustezi sau modifici programul de medicamente atunci când ții post.


De ce funcționează postul intermitent?


Când efectuezi un post intermitent, acesta îți oferă posibilitatea de a intra în echilibru caloric negativ, o stare în care cheltuielile tale de energie depășesc necesarul de energie. Funcționând în echilibru caloric negativ pentru perioade îndelungate de timp, îți forțează mușchii și ficatul să ardă glucoza stocată și acizii grași, ceea ce le face mai receptive la acești combustibili data viitoare când vor fi disponibili.


Aceasta este o veste bună din două motive principale:


1. Oxidarea excesului de grăsime stocată în interiorul mușchilor și ficatului este o modalitate puternică de a crește capaciatatea lor de a cominuca cu insulina. Reducerea poverii pe care o depun excesul de acizi grași asupra mușchilor și ficatului le deblochează capacitatea de a recunoaște și de a comunica eficient cu insulina.

Poți citi mai mult despre rezistența la insulină, cauza diabetului zaharat tip 2, aici.


2. Când mușchii și ficatul funcționează în echilibru caloric negativ pentru perioade lungi de timp, nu numai că arde excesul de acizi grași depozitați, ci și glicogen, forma stocată de glucoză. Pe măsură ce rezervorul de stocare a glicogenului scade în dimensiune, celulele musculare și hepatice activează o serie de mecanisme intracelulare care fac mai ușor importarea glucozei data viitoare când este disponibilă.


Restricția calorică este una dintre cele mai eficiente și reproductibile modalități de a încetini


Restricție calorică și longevitate

viteza cu care îmbătrânesc organismele și este singura intervenție cunoscută de a prelungi durata de viață. O reducere de 20 până la 50 la sută a aportului de calorii a demonstrat că crește durata de viață și poate preveni și întârzia apariția multor boli cronice, inclusiv obezitate, diabet de tip 2, cancer și boli autoimmune multiple.


Postul intermitent este o tendință populară de sănătate și bunăstare, iar studiile arată că este util pentru pierdere în greutate, echilibrul glicemiei, sănătatea intestinelor, sănătatea inimii, somnul și chiar speranța de viață extinsă.

Deci, ca în toate lucrurile, rămâne curios și acordă timp trupului tău pentru a se regenera.


Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici👈


Surse


1. Khambatta C, Barbaro R: Mastering diabetes. 2020, Ed. Avery an imprint of Penguin Random House, New York.

6. Harari Y N: Sapiens. Scurtă istorie a omenirii. 2017, Ed. Polirom, București.

40 afișări0 comentarii

Comentários


Post: Blog2 Post
bottom of page