Diabetul este o afecțiune care afectează în prezent aproximativ 2 milioane de oameni în România și se estimează că afectează peste 500 de milioane în întreaga lume.
Chiar și dacă ignorăm toate complicațiile, deteriorarea calității vieții și riscurile adăugate pentru sănătate, este logic ca oamenii să fie destul de serioși să inverseze diabetul. Întrebarea arzătoare: poate fi inversat diabetul? Răspunsul la aceasta nu este atât de simplu.
Deci poți?
Răspunsul simplu – Depinde
Pentru multe persoane care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 (care reprezintă aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu diabet) sau chiar prediabet, boala poate fi inversată prin modificări ale dietei și ale stilului de viață fără medicamente.
Cu toate acestea, pentru cei care au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1, afecțiunea autoimună care atacă celulele beta din pancreas, aceste modificări se concentrează mai mult pe contribuția la îmbunătățirea calității vieții acum și la reducerea riscului de îmbolnăvire pe termen lung în viitor.
Inversarea diabetului de tip 2
Diabetul de tip 2 este cauzat de rezistența la insulină, care este acumularea de grăsimi alimentare în celulele care nu sunt menite să o depoziteze. Ca rezultat, celulele încep să respingă glucoza din sânge în timp ce încearcă să ardă excesul de grăsime, ceea ce duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge (ceea ce numim diabet).
Deoarece diabetul de tip 2 este cauzat de rezistența la insulină, inversarea diabetului de tip 2 înseamnă tratarea cauzei de bază: restabilirea capacității celulelor de a răspunde la insulină.
Gestionarea diabetului de tip 1
Între timp, diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună care determină organismul să atace celulele beta din pancreas, limitând sau oprind capacitatea acestora de a produce insulină.
Acesta este un animal diferit față de diabetul de tip 2, deoarece celulele tale nu sunt neapărat rezistente la insulină. În schimb, pur și simplu nu există insulină la care să răspundă.
Și deși se fac cercetări ample despre cum să vindeci diabetul de tip 1, majoritatea acestor cercetări sunt încă în stadii incipiente. Pe scurt, nu există nici o modalitate de a inversa diabetul de tip 1.
Vestea bună este că diabetul de tip 1 poate fi gestionat și prin modificarea dietei și a stilului de viață, inclusiv postul intermitent, care va ajuta la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, menținând în același timp inflamația scăzută (ceea ce ajută la reducerea simptomelor neuropatiei).
Problema centrală în diabet: glicemia crescută
Oricum, problema centrală a diabetului este nivelul ridicat de zahăr din sânge, care poate cauza o mulțime de probleme diferite.
De exemplu, nivelurile ridicate constante ale zahărului din sânge pot deteriora vasele mici de sânge din ochi, ceea ce duce în cele din urmă la orbire.
De asemenea, poate provoca probleme nervoase care duc la amorțeală și durere, mai ales atunci când vine în contact cu nervii din picioare și mâini (cum ar fi neuropatia).
Nivelul ridicat de zahăr din sânge -- chiar dacă nu ai diabet -- poate duce și la boli de inimă, mai ales dacă ai alți factori de risc.
Și în cazuri extreme -- numite criză diabetică -- glicemia poate crește atât de mare încât intri într-o comă și mori dacă nu este tratată imediat.
Deci, tratarea diabetului este o problemă serioasă
Evident, dacă ai fost diagnosticat cu diabet, este o problemă serioasă și una care necesită o atenție imediată.
La urma urmei, nu vrei să riști complicații grave și nu vrei să trăiești cu simptome cronice costisitoare care doar se vor agrava în timp.
Dar există o metodă foarte clară de a-ți lua viața înapoi de la diabet și începe cu inversarea rezistenței la insulină.
Cauza centrală a complicațiilor diabetului: rezistența la insulină
După cum am menționat mai sus, rezistența la insulină este atunci când corpul tău nu răspunde în mod corespunzător la insulină, ceea ce duce la niveluri cronice crescute ale zahărului din sânge.
Acest lucru poate cauza probleme indiferent dacă trăiești cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2.
Cum este o amenințare rezistența la insulină -- Diabet de tip 1
În diabetul zaharat de tip 1, organismul tău se confruntă deja cu greu cu faptul că nu poate produce cantități suficiente de insulină, ceea ce impune să injectezi insulină pentru a asigura că nivelul zahărului din sânge rămâne într-un interval sănătos.
Rezistența la insulină face acest lucru și mai greu. Dacă ai rezistență la insulină, nu trebuie doar să injectezi insulină pentru a compensa producția anormală de insulină, dar apoi trebuie să injectezi mai mult pentru a compensa faptul că celulele tale nu sunt sensibile la insulină.
Acesta se numește „diabet dublu” și este o afecțiune foarte costisitoare, obositoare și periculoasă.
Cum este o amenințare rezistența la insulină -- Diabetul de tip 2
Dacă ai diabet de tip 2, amenințarea rezistenței la insulină nu este doar cauza de bază a stării tale, ci este și un ceas care trece până la un punct în care diabetul poate să nu fie reversibil.
Dacă corpul tău este forțat să producă în exces insulină ca răspuns la rezistența la insulină pentru o perioadă suficient de lungă, poate pierde în cele din urmă capacitatea de a produce insulină.
Acest lucru se întâmplă deoarece celulele beta din pancreas devin atât de forțate încât în cele din urmă mor, lăsându-te cu o afecțiune similară diabetului de tip 1 ȘI cu rezistență la insulină existentă.
Toate motivele bune pentru a inversa această condiție!
Cum ajută inversarea rezistenței la insulină pentru ambele
Inversarea rezistenței la insulină pentru tipul 1 - Stilul de viață
Beneficiile sensibilității la insulină (opusul rezistenței la insulină) sunt foarte clare pentru persoanele cu diabet de tip 1.
Ai nevoie de mai puțină insulină injectată în fiecare zi. Ai un control mai bun al glicemiei. Nu vei avea nevoie de medicamente. Vei avea mai multă energie. Vei experimenta o pierdere sănătoasă în greutate și va trebui să cheltuiești mai puțini bani pentru îngrijirea diabetului.
În total, îți faci viața mai ușoară și mai puțin stresantă.
Inversarea rezistenței la insulină pentru tipul 2 -- Inversarea diabetului!
În ceea ce privește persoanele cu diabet zaharat de tip 2, schimbările sunt și mai drastice! Pentru că dacă ai diabet de tip 2 și inversezi rezistența la insulină, atunci ghici ce... ai reușit să inversezi diabetul de tip 2!
Este într-adevăr atât de simplu:
Dacă inversezi rezistența la insulină suficient de devreme, inversezi diabetul de tip 2.
Pașii cheie pentru a inversa diabetul de tip 2 și a se prospera cu tipul 1
Această cale simplă (deși nu întotdeauna ușoară) de a inversa diabetul de tip 2 și de a intra în remisie (sau de a prospera cu tipul 1) necesită trei piloni cheie:
1. O dietă cu alimente integrale, cu conținut scăzut de grăsimi, pe bază de plante
Primul și cel mai important pas în controlul glicemiei și sensibilitatea la insulină este o dietă cu alimente integrale, cu conținut scăzut de grăsimi, pe bază de plante.
Sunt multe de urmărit la început, dar rezultatele acestei forme de alimentație sănătoasă sunt cu adevărat impresionante.
Iată de ce este recomandat această dietă pentru a inversa diabetul de tip 2:
· Este bogat în nutrienți și satisfăcător, deci este excelent pentru pierderea în greutate.
· În mod natural, elimină o mulțime de zahăr procesat și alte alimente bogate în zahăr și grăsimi, doi vinovați majori pentru rezistența la insulină.
· Se concentrează pe alimente integrale pe bază de plante în loc de alimente procesate (pentru că, din nou, acestea sunt mai hrănitoare) și elimină alimentele cu risc ridicat.
· Nu trebuie să te concentrezi pe controlul porțiilor. Aceste alimente sunt adecvate în calorii (dar bogate în nutrienți!) suficient de mult încât să le poți mânca aproape toată ziua, indiferent ce. Cine a spus că maximizarea sensibilității la insulină trebuie să fie nasol?
2. Postul intermitent
Corpurile noastre sunt obișnuite istoric cu perioade lungi de restricție calorică și au un proces automat numit autofagie în care celulele tale se recurg la celulele deteriorate, proteinele nedorite și - ai ghicit - depozite de grăsime pentru energie.
Combinat cu ceilalți piloni, acest lucru înseamnă că celulele tale petrec o mare parte a zilei sau a săptămânii pentru a arde grăsimea în exces și apoi sunt nerăbdători să meargă și să fie gata atunci când nivelul glucozei din sânge crește din nou (cum ar fi în timpul mesei).
Postul intermitent combinat cu celelalte două strategii poate da rezultate cu adevărat impresionante în inversarea diabetului.
3. Mișcarea zilnică
O altă parte a inversării diabetului de tip 2 este mișcarea zilnică și exercițiile fizice.
Beneficiile exercițiilor pentru pierderea în greutate, controlul zahărului din sânge și îngrijirea diabetului sunt extinse și bine documentate, așa că este logic să fie recomandate pentru inversarea diabetului.
Când faci mai multe exerciții, celulele tale produc mai multe mitocondrii, care la rândul lor necesită mai multă energie. Aceste noi puteri înfometate ajută la scăderea nivelului ridicat de zahăr din sânge și continuă să ardă toate grăsimile stocate chiar și atunci când nu faci mișcare.
Acest lucru duce la pierderea în greutate, la un control mai bun al glicemiei și la senzația de te a simți grozav și plin de energie - ceea ce face doar mai distractiv să faci mișcare.
Abordarea unor mituri și alternative
· Slăbirea în greutate ajută diabetul?
În aproape toate cazurile, da! Scăderea în greutate - sau chiar doar menținerea greutății - este cheia controlului glicemiei și te ajută să-te simți mai bine.
Acest lucru se datorează faptului că pierderea în greutate vine aproape întotdeauna sub formă de ardere a grăsimilor corporale, care este o mare parte din strategiile recomandate de îngrijire a diabetului.
Singura dată când nu ajută la remiterea diabetului zaharat este atunci când pierderea în greutate vine prin metode nesănătoase, cum ar fi niveluri periculoase de post sau medicamente pentru pierderea în greutate extremă.
Așa că asigură-te întotdeauna că pierderea în greutate nu are loc în detrimentul unei diete și al unui stil de viață sănătos.
· O dietă săracă în carbohidrați?
Aceasta este o întrebare MARE. Mulți oameni recomandă o dietă săracă în carbohidrați (care, prin definiție, este o dietă bogată în grăsimi), pentru inversarea diabetului de tip 2. Și iată de ce aceasta este cea mai proastă idee posibilă.
O dietă săracă în carbohidrați, cum ar fi keto, poate duce la pierderea în greutate. Pe termen scurt. Poate chiar oferi inițial niveluri mai bune de glucoză din sânge, deoarece nu introduci multă glucoză în organism. Din nou, acest lucru este pe termen scurt.
Dar pe termen lung, inundarea corpului cu o dietă bogată în grăsimi (care, din nou, o dietă săracă în carbohidrați este o dietă bogată în grăsimi) poate fi dezastruoasă pentru sănătatea ta pe termen lung.
Pentru că îți crești vertiginos rezistența la insulină și, practic, transformi diabetul într-o bombă cu ceas.
Pentru că în momentul în care mai mănânci glucoză, tot acel efort către „inversarea diabetului” va fi de fapt și mai rău pentru tine!
Deci, în timp ce o dietă săracă în carbohidrați (a se citi, o dietă bogată în grăsimi) poate părea tentantă (și gustoasă), probabil că vei plăti pentru aceasta pe termen lung.
· Medicație?
Adevărul simplu al diabetului este că se caracterizează prin creșterea glicemiei.
Așadar, dacă, la fel ca în diabetul de tip 1, pancreasul și celulele beta din interior nu pot produce insulină sau pur și simplu nu funcționează la fel de bine, trebuie să oferi insulina pe care ar elibera-o pentru celulele tale în mod natural.
În ceea ce privește diabetul de tip 2, recomand să urmezi sfatul medical și planul de tratament al medicului tău. Dacă aceasta înseamnă insulină suplimentară sau medicamente orale, este adesea important să asiguri că menții un nivel sănătos al zahărului din sânge. Scopul este de fapt să lucrezi cu medicul tău în cadrul acelui plan de tratament și să fii ajutat să-ți reduci nevoile de medicamente până când ajungi la un punct de inversare a diabetului în care nu mai ai nevoie de medicamente!
· Suplimente naturale?
Există plante medicinale pentru zahăr din sânge bine dovedite și bine testate, cum ar fi amla, care funcționează în cadrul planului de alimente întregi, dens în nutrienți, pe care îl recomand. Dar să iei suplimente pe bază de plante la întâmplare, netestate, nu este niciodată o idee bună fără îndrumarea medicului tău.
· Chirurgie bariatrică și bypass gastric?
Aceasta este ultima, cea mai extremă procedură medicală pe care oamenii tind să o folosească pentru a trata diabetul. Chirurgia bariatrică (precum bypass-ul gastric) este un tratament foarte eficient, chiar dacă invaziv, pentru diabetul de tip 2.
Acest lucru se datorează faptului că chirurgia bariatrică schimbă modul în care corpul tău absoarbe și folosește nutrienții din alimente. Închide literalmente unele părți ale stomacului și redirecționează complet sistemul digestiv.
Și când vine vorba de diabet, acesta este un tratament foarte eficient, deoarece diabetul de tip doi este legat de obezitate, în primul rând.
Există potențiale efecte secundare și complicații de la chirurgia bariatrică care pot varia de la disconfort ușor până la urgențe care pun viața în pericol.
Și dacă nu schimbi obiceiurile care duc la operația bariatrică și bypassul gastric în primul rând, s-ar putea să ajungi în aceeași poziție ani în urmă.
Diabetul poate fi un diagnostic înfricoșător, iar drumul către stăpânirea diabetului poate fi și mai înfricoșător dacă nu știi de unde să începi, deaceea cere sfatul medicului tău despre pașii necesari pentru a trăi fără ca diabetul să-ți controleze viața, suntem aici pentru a te ajuta.
Citește mai mult despre cum să construiești o dietă cu alimente integrale, cu conținut scăzut de grăsimi, pe bază de plante aici 👈
Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici 👈
Surse
1. Khambatta C., Barbaro R.Mastering diabetes. New York, ed. Avery Pub Group, 2020.
Comentarios