Turmericul a fost folosit de mult timp atât în alimentație, cât și în medicină. Dar în ultimii câțiva ani, noi cercetări au arătat că curcumina, un compus activ principal din turmeric, este chiar mai puternică decât se știa anterior. Află cum îți poate reduce riscul de progresie a diabetului și citește mai mult despe amploarea beneficiilor curcuminei pentru sănătate.
Turmeric pentru previnirea diabetului de tip 2
Un studiu extraordinar a fost publicat în Revista Asociației Americane de Diabet sub titlul Extractul de curcumină pentru prevenirea diabetului de tip 2, un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, pe oameni diagnosticați cu prediabet (citește mai mult despre acest termen și când se aplică aici ).
Jumătate au primit suplimente de curcumină, pigmentul galben din condimentele de turmeric și pudra de curry, iar cealaltă jumătate au primit substanță inactivă- placebo cu aspect identic și i-au urmat timp de nouă luni pentru a vedea cine a ajuns să dezvolte diabet.
După nouă luni de tratament, 16% dintre subiecții din grupul cu substanța inactivă au ajuns să facă diabet. Câți din grupul curcuminei? Nici unul.
Grupul de curcumină a observat o îmbunătățire semnificativă a glicemiei înainte de masă, a toleranței la glucoză, a hemoglobinei glicolizate, a sensibilității la insulină, a funcției celulelor beta producătoare de insulină pancreatică (măsurată în două moduri diferite) și a sensibilității la insulină.
Ce se întâmplă dacă ai deja diabet? Aceleași efecte benefice, și la o fracțiune din doză.
Studiul cu persoane cu prediabet a folosit echivalentul a unui sfert de cană de turmeric pe zi ( adică suplimente cu 250 de mg de curcumină 3 capsule de 2 ori pe zi timp de 9 luni), în timp ce studiul cu persoane cu diabet a folosit doar aproximativ o linguriță, ceea ce posibil să fie inclusă prin dietă, mai degrabă decât prin suplimente.
Și ceea ce este interesant aici este presupusul mecanism. Grăsimea din sânge joacă un rol important în dezvoltarea rezistenței la insulină și, în cele din urmă, a diabetului de tip 2. Grăsimea se acumulează în interiorul celulelor musculare și încurcă lucrurile, interferând cu semnalizarea insulinei. Aceste studii au arătat că curcumina poate avea un efect antidiabetic prin scăderea grăsimilor din sânge.
Turmeric pentru efectul anti-inflamator puternic
In India turmericul a fost folosit de secole, curcumina fiind un agent anti-inflamator semnificativ în medicina Ayurvedică- medicina tradițională indiană. Studiile pe oameni au descoperit că curcumina poate fi utilă pentru reprimarea inflamației de grad scăzut, care se crede că este o cauză de bază a afecțiunilor, ca cancerul, bolile de inimă, sindromul metabolic, boala Alzheimer și alte boli degenerative.
Turmeric pentru a-ți îmbunătății expresia genetică
Se pare că impactul pozitiv al curcuminei asupra expresiei genelor este în principal prin influențarea unui proces numit metilare, care este ca un buton pornit/oprit care controlează modul în care genele tale se exprimă. Oamenii de știință au stabilit că metilarea contribuie la progresia unei varietăți de boli, inclusiv cancerul de prostată, de colon și de plămâni, precum și diabetul, bolile neurocognitive, tulburările autoimune și tulburările inflamatorii.
Cercetări recente au indicat că curcumina poate ajuta la „oprirea” genelor care ar putea duce la dezvoltarea acelor condiții distructive. Cu alte cuvinte, poate fi capabil să-ți ajute corpul să se mențină sănătos și fără boli, chiar și atunci când vine vorba de afecțiuni ereditare.
Cum poți profita de beneficiile curcuminei pentru sănătate ?
Adăugarea de pudră de turmeric sau rădăcină proaspătă de turmeric la mai multe lucruri pe care le consumi pe parcursul zilei, cum ar fi legumele sotate, felurile de mâncare cu curry, smoothie-urile și „laptele de aur”, ar putea fi o modalitate excelentă de a profita de beneficiile curcuminei pentru sănătate.
Provocarea este că organismul nostru nu este capabil să o absoarbă și să o utilizeze foarte eficient, dar există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a crește biodisponibilitatea curcuminei pe care o consumi.
· Consumul de turmeric în forma sa integrală (proaspăt sau uscat sub formă de pulbere) poate spori biodisponibilitatea curcuminei de șapte până la opt ori
· S-a constatat că adăugarea de piper negru crește biodisponibilitatea curcuminei cu 2.000 %
· Când este consumată cu grăsimi, curcumina poate ocoli ficatul și poate fi absorbită direct în sistemul limfatic
Cât de mult turmeric ar trebui să mănânci?
Dietele tradiționale indiene pot include cât o linguriță de turmeric pe zi.
Dacă te uiți la dozele de turmeric care au fost folosite în studiile pe oameni, acestea variază de la mai puțin de 1/16 din linguriță pe zi, până la aproximativ două linguri pe zi, timp de peste o lună - în timp ce studiile cu curcumină au folosit până la cantitatea găsită în căni de condiment, de aproximativ 100 de ori mai mult decât ceea ce au mâncat iubitorii de curry de secole.
Cum să consumi: sub formă de suplimente sau sub formă integrală?
Deși se crede că curcuminul reprezintă ingredientul activ al turmericului, cercetările din ultimul deceniu au indicat că turmericul fără curcumină - turmeric cu așa-numitul ingredient activ eliminat - este la fel de eficient sau chiar mai eficient decât turmericul care conține curcumină. Există turmeroni, de exemplu, în turmeric, dar procesați afară din suplimente de curcumină, care pot prezenta atât activități anticancerigene, cât și activități antiinflamatorii.
Așadar întotdeauna este mai benefic consumul alimentelor în forma lor integrală (în formă de pudră de turmeric sau rădăcina proaspătă), dar turmericul este un condiment cu aromă puternică, iar consumul unei lingurițe pe zi poate fi descurajantă pentru papilele gustative neinițiate. Din acest motiv, mulți oameni au început să ia suplimente de curcumină. S-ar putea ca cea mai bună opțiune să fie de fapt să iei ambele - sau să alegi un supliment de curcumină cu spectru complet care include componentele rădăcinii crude de turmeric care sunt de obicei îndepărtate în timpul procesului de extracție a curcuminei.
Cine nu ar trebui să consume curcumină sau turmeric?
Doar pentru că ceva este natural și pe bază de plante nu înseamnă că este neapărat sigur. Femeile însărcinate sau care alăptează, oamenii care au calculi biliari sau sunt susceptibile la pietre la rinichi ar putea dori să-și modereze consumul de turmeric.
Turmericul - și în special compusul său cel mai activ, curcumina - are multe beneficii pentru sănătate dovedite științific, cum ar fi potențialul de a îmbunătăți sănătatea inimii și de a preveni boala Alzheimer și unele tipuri de cancer.
Este un puternic antiinflamator și antioxidant. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor depresiei și artritei.
Și dacă ești prediabetic, ar putea fi o idee bună să adăugi turmeric în dieta ta, dar este important să recunoști că prediabetul este o boală în sine, care crește riscul de deces, cancer, boli de inimă și pierderea vederii. Așadar, nu este suficient să prevenim doar progresia către diabet în general; prediabetul poate fi vindecat complet, cu o dietă sănătoasă pe bază de plante.
Citește despre 7 lucruri ce poți să schimbi în stilul tău de viață ca să previi diabetul aici 👈
Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici 👈
Surse:
Comments