top of page
Caută
Poza scriitoruluiDr.Vargyas Annamaria

Îmbrățișările te fac mai sănătos


O imbratisare te face mai sanatos

Fie că ești înfășurat în brațele iubitului tău, al părintelui tău, al copilului tău sau chiar al unei cunoștințe, ar trebui să fii fericit să știi că atunci când te îmbrățișezi, de fapt devii mai sănătos. O îmbrățișare va reduce de fapt sentimentele de singurătate, iar un raport al Societății Americane de Psihosomatică a constatat că o îmbrățișare poate ajuta la reducerea efectelor fizice dăunătoare ale stresului (și nu, nu există o aplicație pentru asta).


Știai?

  • Avem un hormon de îmbrățișare. Când dăm sau primim o îmbrățișare, se eliberează oxitocină, care este cunoscută sub denumirea de hormonul „a se simte bine”. Este o neuropeptidă care promovează sentimente de devotament, încredere și legătură. Oamenii în neuroștiință îl consideră motivul biologic pentru care oamenii se conectează unii cu alții.

  • Îmbrățișările îmbunătățesc tensiunea arterială. Avem receptori de presiune ai pielii numiți corpusculi Pacini care sunt activați atunci când suntem atinși. Acești receptori trimit apoi semnale către nervul vag, care la rândul său ajută la controlul tensiunii arteriale.

  • Îmbrățișarea promovează o inimă sănătoasă. Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au descoperit că oamenii care au primit îmbrățișări regulate de la partenerii lor aveau frecvență cardiacă mai scăzută decât cei care nu au avut niciun contact în timpul experimentului.

  • Cu cât îmbătrânim, cu atât avem mai multă nevoie de îmbrățișări. Janice Kiecolt-Glaser, cercetător la Universitatea de Stat din Ohio, a spus: „Cu cât ești mai în vârstă, cu atât ești mai fragil din punct de vedere fizic, așa că contactul devine din ce în ce mai important pentru o sănătate bună”. O îmbrățișare va reduce de fapt sentimentele de singurătate.

  • Îmbrățișările scad imediat hormonii de stres. Un studiu apărut în Scientific Reports a constatat că acestea scad cantitatea de cortizol, un hormon pe care îl producem atunci când suntem stresați.

  • Bebelușii bine îmbrățișați tind să fie adulți mai puțin stresați. Un studiu celebru din 1997 al cercetătorilor de la Universitatea Emory a descoperit că bebelușii de șobolani s-au calmat când cercetătorii i-au atins. Ei au ajuns la concluzia că același lucru este valabil și pentru bebelușii umani, deși depinde de un amestec biologic și social.

  • Ei bine, ce mai aștepți? Dai drumul și ocupă-te să oferi și să primești îmbrățișări (desigur respectând recomandările conduitei sociale responsabile privind contextul epidemiologic actual).


Dacă ți-a plăcut acest articol abonează-te la newsletter pentru a primi cele mai noi articole în căsuța ta de mail aici 👈



Surse


Yorumlar


Post: Blog2 Post
bottom of page